Waarom snijgaatjes in de tegel?

Wat zijn snijgaatjes?

Als u bij ons tegels bestelt dan kunt u kiezen voor witjes met of zonder snijgaatjes. Een witje met snijgaatjes is iets van vroeger, toen werden de verse plakken klei op een houten sjabloon met een mes handmatig gesneden. Het plankje werd steeds een kwartslag gedraaid alvorens te snijden. Om te voorkomen dat de klei van het plankje af gleed werden er op de hoeken schuin tegenover elkaar twee spijkertjes in het plankje geslagen die aan de snijkant uitstaken. Die zorgden voor de gaatjes in de tegel.

 

Met snijgaatjes

Gaatjes na het stoken nog steeds zichtbaar

Nadat de tegels zijn gestookt, geglazuurd en weer gestookt, blijven de gaatjes zichtbaar. De gaatjes zijn circa 1 mm breed en circa 2 mm diep.

Gaatjes tijdens het voegen minder zichtbaar

Tijdens het voegen worden de gaatjes vrijwel altijd dicht gesmeerd met voegsel. Ze zijn nog wel te zien maar vallen meer zo op. Tenzij u een cement grijze voeg neemt, dan vallen ze extra op en krijgt de wand een authentieke look.

Wel of geen gaatjes?

U kunt kiezen: wel of geen snijgaatjes in de tegels. Tegenwoordig worden onze tegels machinaal gesneden en worden de snijgaatjes er na het snijden ingedrukt.

Waarom kiezen voor tegels met gaatjes?

Wilt u een wand die eruit ziet zoals vroeger, dan zou u kunnen kiezen voor Friese witjes met snijgaatjes. Door het nemen van een grijze voeg kunt u daar nog een stapje bovenop doen. Het mooie hiervan is dat de haarscheurtjes in de tegel beter zichtbaar worden. Hier vindt u meer informatie over voegen en zetten

Nieuwsgierig hoe de tegels met snijgaatjes eruit zien?

Bent u nieuwsgierig hoe de tegels met gaatjes eruit zien? U kunt een proefpakket bestellen zodat u thuis kunt bepalen of deze tegels bij uw interieur passen.

Bestel hier een proefpakket

De tableaus zijn in werkelijkheid veel mooier, u bent welkom in onze showroom!

Bel voor informatie +31 650 676 113

Contact