Voegen van Friese witjes

Voegen van een wand met witjes

Smalle voegen voor Friese witjes

Smalle voegen zijn een typisch kenmerk van een wand met Friese witjes, hierdoor ziet de wand eruit zoals vroeger. Een witje wordt handmatig geproduceerd en dat zie je terug in het uiterlijk van de tegeltjes. Foutjes als een ruwe zijkant, een zandkorrel of een oneffenheid in het glazuur zijn kenmerken van de handgemaakte tegel.

Koud gezet

Zoals hierboven gezegd worden Friese witjes bijna „koud gezet“ dat betekent een kleine voeg van circa 1 tot 2 mm zodat eventuele tableaus niet met dikke strepen worden doorkruist.

Een te grote voeg is niet mooi

Een klant heeft ons de onderstaande foto’s gestuurd om onze klanten te waarschuwen, de tegels zijn gezet met circa 4-5 mm voeg, de afbeelding loopt niet mooi door en de lichte voeg is vrij storend.

Tableau doorkruist met dikke witte strepen

Tableau doorkruist met dikke witte strepen

 

Een te brede voeg

Een te brede voeg

 

Te brede voeg

De brede voeg van dichtbij, niet zoals het hoort.

 

Ook hier bij de ossekopjes

Ook hier bij de ossekopjes is een te brede voeg gemaakt.

Voegmiddel in kleur jasmijn of topas

Neem voegmiddel van degelijke kwaliteit, beter niet in een spierwitte kleur. De kleur jasmijn of topas passen goed als de voegen niet teveel op moeten vallen of neem cement grijs als u de tegelwand een wat oudere “look” wilt geven. Maar let op! De craquelé in de tegel wordt dan ook zichtbaar.

Voegen

Nadat het voegsel is aangemaakt, brengt u het voegsel aan met een rubber voeg spatel of een kunststof voegbord. Goed inwassen en als het voegsel bijna droog is, vergeet dan niet om met een vochtige spons de wand na te wassen.  Als u de onregelmatige tegelranden meer in het oog wil laten vallen dan kunt u de voeg wat dieper uit wassen.

Vragen?

Als u bij het tegelen nog vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen, wij staan u graag te woord.
Bij elke levering sturen wij tips voor het tegelen met Friese witjes mee, vergeet niet deze aan uw tegelzetter te geven.

De tableaus zijn in werkelijkheid veel mooier, u bent welkom in onze showroom!

Bel voor informatie +31 650 676 113

Contact