Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product
Selecteer een pagina

Tips & feiten

Handig om te weten tips & feiten

Witte tinten

Friese witjes worden altijd in een mix gebruikt. Door verschillende witte tinten te mixen die het beste in uw interieur passen wordt de tegelwand veel sprekender.
Het kleurenpalet van Friese witjes is als volgt: 5 warme tinten, 6 koude tinten en de kleuren roze en spierwit. Wij adviseren deze verschillende tinten door elkaar te mixen waardoor ook uw tegelwand eruit ziet als de tegelwand van vroeger.
U kunt uw eigen mix samenstellen, geen idee wat in uw interieur past? Kijk eens op onze site, daar staan vele voorbeelden van de verschillende mixen. Friese witjes witte tinten

Uw keuze maken

U kunt het beste uw eigen mix van wit-tinten samenstellen, die goed bij uw interieur past, hieronder een paar tips:

 • In een keuken met veel wit op de wanden en deuren past een bonte mix erg goed, veel verschillende tinten in de tegels breekt de witte vlakken.
 • Heeft u een ruimte met gekleurde wanden en deuren dan adviseren wij om het rustig te houden en slechts 4 tot 6 verschillende wit-tinten te kiezen.
 • In een keuken met crème tinten of een keuken met houten fronten of werkblad combineert de warme mix erg goed.

Om u een idee te geven hoe de verschillende wit-tinten gemixt kunnen worden, hebben wij vele voorbeelden in onze showroom. Neem in dat geval wat kleurmonsters van uw keuken mee om de keuze makkelijker te kunnen maken.

Heeft u geen mogelijkheid om de showroom te bezoeken, dan kunt u de verschillende mixen bekijken op de site: Fotogalerij
U kunt ook een proefpakket bestellen zodat u de Friese witjes in het echt kunt zien. Zo kunt u gemakkelijk uw eigen mix samenstellen.

Hittebestendig

Friese witjes zijn tegen grote hitte bestand, doordat ze tijdens het productieproces 2 maal worden verhit tot circa 1000º Celsius. De tegels zijn daarom zeer geschikt voor gebruik bij de haard, kachel of fornuis.

Beschilderde tegels

U kunt Friese witjes combineren met beschilderde tegels, het motief of tafereel wordt altijd geschilderd op een wit-tint die past bij uw gekozen mix. Dat geldt ook voor de profiel- en de randtegels.

Uw eigen foto op Friese witjes

U kunt uw eigen foto, schildering of tekening op Friese witjes laten schilderen of bedrukken. Bijvoorbeeld uw geliefde huisdier, favoriete auto, uw mooie natuurfoto of bijvoorbeeld een markant gebouw. De afbeelding zal niet vervagen of verkleuren als u deze reinigt met schoonmaakmiddelen.

De beschilderingen of afdrukken zijn te leveren in de volgende verschillende kleuren; blauw, mangaan of meerkleurig (precies zoals uw foto of schildering).

Bent u benieuwd wat dit gaat kosten? Stuurt u ons dan volgende gegevens via mail toe:

 • een duidelijke foto
 • voor bedrukken van de tegels minimale afmeting van de foto 400 Dpi
 • de afmeting van de afbeelding die u graag op de wand wilt hebben
 • de kleur die de afbeelding moet krijgen (blauw, mangaan of meerkleurig).

De beschilderde tegels kunnen ook worden ingelijst, zo is uw ‘schilderij’ altijd te verplaatsen, ook als u gaat verhuizen. Informeert u naar de mogelijkheden, wij maken graag voor u een vrijblijvende offerte.

Bereken het aantal tegels

Friese witjes zijn ongeveer 12,8x 12,8 cm. Samen met de voeg kunt u uitgaan van een afmeting van 13x 13cm dat is de werkende maat van de Friese witjes.
Neem de maat van iedere wand die u wilt betegelen, deel de hoogte en de breedte door 13. Nu heeft u het juiste aantal tegels dat precies op de wand nodig is.
Een tableau of beschilderde witjes trekt u van dit aantal af. Misschien heeft u ook nog tegels nodig met een afgewerkte kant of een hoektegel? Die trekt u ook van het aantal af.

Voor snijverlies rekent u 3-5% extra, zodat u tijdens de werkzaamheden geen tegels te kort komt. Teveel gekochte tegels kunnen wij helaas niet terugnemen.

Afdektegels en profielen

Zoals hierboven al genoemd zijn er ook tegels met één ronde kant of 2 ronde kanten als afdektegel.

Tevens zijn er 5 verschillende profielen om de wand mooi af te werken:
A is ca. 13x 6,5x 2,6cm
B is ca. 13x 6,5x 2,6cm
C is ca. 13x 4,5x 1,7cm
D is ca. 13x 3,5x 1,7cm
E is ca. 13x 2,5x 1,3cm

Bovenstaande profielen zijn leverbaar in een warme tint ivoor en in een koude tint kleur 3, passend bij alle mixen. Profielen worden altijd toegepast in één en dezelfde kleur.
Profiel A & D zijn meestal in beide kleuren op voorraad. Goed om te weten; alle profielen kunnen geleverd worden met een eindstuk links of rechts.
Tegen meerprijs zijn alle profielen zijn ook leverbaar in diverse kleuren.

Kleuren mixen en betegelen

Om de verschillende witte tinten te mixen adviseren wij om van elke kleur één hand tegels uit de doosjes te nemen en bij de te betegelen wand te plaatsen op evenzoveel stapels. Breng deze tegels in willekeurige volgorde op de wand aan. Als deze op zijn neemt u weer een hand uit elke doos, zo worden alle kleuren over het gehele tegelwerk verdeeld.

Tips:
Op internet YouTube is veel informatie te vinden over het betegelen van wanden. Hieronder geven wij een aantal tips die u helpen om de wand met Friese witjes zo origineel mogelijk te laten uit zien:

 • Bepaal eerst hoe de tegels op de wand uitkomen door een rij tegels onder tegen de wand te plaatsen.
 • Indien u een tableau heeft dat bijvoorbeeld gecentreerd onder de afzuigkap moet komen dient u van daar de tegels uit te leggen.
 • Als u bepaald heeft waar u begint brengt u de lijm aan met een lijmkam, hou aan de onderkant enkele millimeters extra vrij voor een sanitair kit voeg.
 • Friese witjes worden koud gezet, bijna zonder voeg (0,5 tot maximaal 2mm).
 • Zorg ervoor dat de lijnen van de voeg horizontaal en verticaal recht lopen, draai de tegels een kwartslag als dat beter past.
 • Verwijder lijmresten direct met een natte spons ook uit de voeg.

De voeg

Friese witjes worden koud gezet, bijna zonder voeg (0,5 tot maximaal 2mm). Een tableau of beschilderde tegels passen dan mooi op elkaar en zo krijgt u het mooiste resultaat.
Als u een grotere voeg neemt dan wordt het tableau door witte lijnen onderbroken en is het resultaat minder mooi. Zie het bewijs hieronder:

Te grote voeg voor een tableau op Friese witjes

Te grote voeg voor een tableau op Friese witjes

Voegsel en kit

Voegsel en kit in de kleur jasmijn of ivoor past het beste bij Friese witjes, spierwit is niet goed te combineren met witjes. Een voeg in cementkleur wordt ook veel toegepast om de wand een oude uitstraling te geven. Maar pas op, eventuele haarscheurtjes in de tegel worden mogelijk zichtbaar zodra u de resten van de voeg met een natte spons verwijdert.
Voegtips:

 • Breng het voegsel gelijkmatig aan met een rubber voeg spatel of kunststof voegbord.
 • Plaats de tegels dicht tegen elkaar aan met een zo dun mogelijke voeg van ongeveer 0,5 tot maximaal 2mm.
 • De voegen goed inwassen en als het voegsel bijna droog is de wand na wassen.
 • Door de voeg wat dieper uit te wassen vallen de onregelmatige tegelranden meer in het oog. Een motief bestaande uit meerdere tegels ziet er zo mooier uit.

Het perfecte Friese witje bestaat niet

Friese witjes worden handmatig gemaakt, door het manuele proces ontstaan soms kleine “foutjes” die in de tegel zichtbaar zijn. Onregelmatigheden als een zandkorrel, een oneffenheid in het glazuur of een ruwe zijkant zijn kenmerken van een handgemaakte tegel.
Natuurlijk sorteren wij de meeste tegels met fouten eruit, maar er blijven er altijd een aantal over en dat is ook de charme van het Friese witje.

Wilt u meer perfectie?

U bestelt dan beter 2-3% meer tegels. Of u kunt de tegels met de foutjes op die plaatsen gebruiken waar ze op maat gesneden moeten worden of daar waar de foutjes niet in het oog vallen.

Proefpakket bestellen

U kunt bij ons een proefpakket met Friese witjes bestellen. Het pakket wordt bij u thuis bezorgd en dat geeft u de mogelijkheid om in alle rust te kijken welke kleur mix het beste bij uw interieur past.

De volgende pakketten zijn te bestellen:
Proefpakket 5 met de warme mix bestaat uit de kleuren: Crème, crème4, ivoor, ivoor1  en ivoor2.
Proefpakket 6 met de koude mix bestaat uit de kleuren: 1 tot en met 6.
Proefpakket 13 bestaat uit de hierboven genoemde 11 kleuren en de kleuren nr. 10 (roze) en spierwit.

Ga naar de webshop voor een proefpakket

Bij een bestelling vanaf €500,00 worden de kosten van uw proefpakket (maximaal €25,00) verrekend. http://www.olddutchtiles.com/nl/bestel-monsters/

Levertijd

Alle witte tegels zijn direct uit voorraad leverbaar ook de tegels met één of twee afgeronde kanten. De profielen A en D zijn meestal voorradig in ivoor (passend bij de warme mix) en in kleur 3 (passend bij de koude mix). Wij raden aan om deze vooraf te reserveren.
De levertijd van tableaus en beschilderde tegels is ongeveer 4-6 weken indien ze niet in onze showroom beschikbaar zijn.

Verzending en verzendkosten

De tegels die u nodig heeft kunnen bij u thuis worden bezorgd. U kunt zich ervan verzekeren dat de tegels met veel zorg worden verpakt en de zending heel bij u aankomt. Grote aantallen (meer dan 40kg) worden per pallet verpakt en verstuurd met een transportbedrijf.
Verzenden van Friese witjes hoeft niet veel te kosten. Een volledig overzicht vindt u hier

Het is mogelijk om de tegels bij ons af te halen tijdens de openingstijden, daarbuiten dient u vooraf een afspraak te maken.

Prijzen en maten

De prijzen en alle maten van de hele collectie Friese witjes zijn te vinden op http:www.olddutchtiles.com/nl/ Bij iedere afbeelding staan de afmetingen en bijzonderheden vermeld. Veel afbeeldingen kunnen groter of kleiner worden geschilderd. Indien u meer informatie nodig heeft kunt u ons mailen of bellen.

De historie van Friese witjes

Friese witjes worden sinds de 16e eeuw in Nederland geproduceerd. In de omgeving van Delft en de provincie Friesland, waar het Friese witje heden ten dage nog altijd geproduceerd wordt.
De tegels worden handmatig gemaakt uit verse kalkhoudende klei en bedekt met een witachtig tinglazuur. Het beschilderden van de tegels gebeurd zoals toen, handmatig met de oude Fayence/Majolika techniek.
In een landelijke keuken, maar ook in een moderne keuken zie je het Friese witje steeds meer. Soms gecombineerd met beschilderingen die al meer dan 500 jaar oud zijn. Denk aan landschappen, kinderspelen en oude beroepen.

Vragen

Als u vragen heeft neem dan alstublieft contact met ons op via telefoon 06 50 676 113 of stuurt u ons een email info@rozendonk.nl. Wij adviseren u graag.

Webshop

In de webshop zijn alle Friese witjes te bestellen en direct af te rekenen. Uw bestelling wordt netjes verpakt en veilig bij u thuis geleverd. Bestellen kan op: http:// www.olddutchtiles.com/nl/

Bent u een tevreden klant?

Als u ons aanbeveelt in uw omgeving of kennissenkring stellen wij dat zeer op prijs. Tevens willen wij u vragen om foto’s van uw ruimte die betegeld is met Friese witjes naar ons toe te sturen. Uw foto zal op onze site worden gebruikt om toekomstige klanten te laten zien hoe het ook bij hen kan worden.

De tableaus zijn in werkelijkheid veel mooier,
u bent welkom in onze showroom!


Bel voor informatie:
Tel. Arianne: 06 46 119 996
Tel. Wil: 06 50 676 113

Contact