Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product
Selecteer een pagina

Wand betegelen met Friese witjes

Friese witjes zetten, zelf doen?

Wand betegelen

Kan ik zelf de wand betegelen met Friese witjes? Dat wordt ons regelmatig gevraagd en of het makkelijk is. Wij antwoorden eigenlijk altijd ja, het is goed te doen en vooral leuk om de witjes tegen de wand te zetten.

Veel informatie over tegelen

Op internet is veel informatie te vinden over hoe je een wand in het algemeen moet betegelen. Als u een wand gaat betegelen met Friese witjes dan dient u met een paar dingen rekening te houden.

Hieronder de aandachtspunten voor het tegelen van Friese witjes

Bepalen waar u moet beginnen
Het snijden van de witjes
Lijmen
Mixen van de witte tinten
Neem altijd een smalle voeg
Voegtips

Bepalen waar u moet beginnen

Bepaal eerst hoe de tegels op de wand uitkomen, door een rij tegels onderaan de wand te plaatsen. Indien u een tableau heeft dat bijvoorbeeld gecentreerd onder de afzuigkap moet komen, dient u van daaruit de tegels uit te leggen.

Snijden van de witjes

Als u veel tegels te snijden heeft kunt u het beste een zaagtafeltje huren. Heeft u slechts enkele tegels te snijden dan kunt u ook een ijzerzaag of een decoupeerzaag gebruiken. U kunt een gat voor een leiding of stopcontact in de tegel maken door steeds met de nijptang (met een platte bek) kleine hapjes eraf te knabbelen.

Let op! Eventuele onregelmatige snijkanten kunt u beter glad schuren met schuurpapier.

Lijmen

Gebruik een standaard tegellijm, meestal werkt een witte pasta het fijnst maar belangrijk is de ondergrond. Vraag even in de bouwmarkt of deze moet worden voor behandelt voor een goede hechting.

Breng de lijm aan met een lijmkam en plaats de tegels van onder naar boven waarbij u aan de onderzijde ongeveer 3mm vrij houdt voor een siliconen voeg. Druk de tegels goed in de lijm en zorg dat de voeglijnen horizontaal en verticaal recht zijn. Vergeet vooral niet de lijmresten met een natte spons te verwijderen.

Mixen van de witte tinten

De Friese witjes worden altijd in een mix van verschillende witte tinten verwerkt, net zoals vroeger gebruikelijk was. Om de verschillende witte tinten te mixen adviseren wij om van elke tint één hand met tegels uit de doosjes te nemen en bij de te betegelen wand te plaatsen op evenzoveel stapels.

Breng deze tegels in willekeurige volgorde op de wand aan. Als de stapels op zijn neemt u weer een hand uit elke doos, zo worden alle kleuren over het gehele tegelwerk verdeeld.

Een smalle voeg

Friese witjes worden koud gezet dat wil zeggen, met een minimale voeg (1mm tot maximaal 2mm). Een tableau of beschilderde tegels passen dan mooi op elkaar en zo krijgt u het mooiste resultaat.

Bij een tableau zou een grotere voeg het beeld verstoren, het tableau wordt dan door witte lijnen onderbroken en het eindresultaat is minder mooi. Zie het bewijs hieronder:

De voeg

Voegsel en kit in de kleur jasmijn of ivoor past het beste bij Friese witjes, spierwit is niet goed te combineren met witjes. Een voeg in cementkleur wordt ook veel toegepast om de wand een authentieke uitstraling te geven. De eventuele haarscheurtjes in de tegel worden mogelijk zichtbaar zodra u de resten van de voeg met een natte spons verwijdert.

Voegtips

  • Breng het voegsel gelijkmatig aan met een rubber voegspatel of kunststof voegbord
  • De voegen goed inwassen met een vochtige spons
  • Als het voegsel bijna droog is de wand na wassen
  • Door de voeg wat dieper uit te wassen vallen de onregelmatige tegelranden meer in het oog. Een motief bestaande uit meerdere tegels ziet er zo mooier uit.

Heel veel plezier

Met de bovenstaande adviezen en tips heeft u alle kennis in huis om zelf aan de slag te gaan. Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met tegelen. Mocht u nog iets willen weten dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Naar het contactformulier

De tableaus zijn in werkelijkheid veel mooier,
u bent welkom in onze showroom!


Bel voor informatie:
Tel. Arianne: 06 46 119 996
Tel. Wil: 06 50 676 113

Contact