Alles over witte tinten

Alles over witte tinten van Friese witjes

Vroeger toen men begon met de productie van witjes was het onmogelijk om altijd dezelfde witte tinten te produceren en zelfs nu is er nog dikwijls onderscheid in wittinten van verschillende productiedata.

Dat komt omdat het produceren van Friese witjes nog altijd handmatig wordt gedaan. De oven speelt daarin ook een grote rol, de temperatuur in de oven is boven en onder verschillend waardoor enig kleurverschil in een tint kan ontstaan.

Stel uw eigen mix samen

U kunt uw eigen mix van wit tinten samenstellen, er zijn 13 verschillende witte tinten:

  • 5 warme tinten als crème en ivoor
  • 6 koude tinten
  • En de tinten roze en spierwit

Eén kleur witjes op de wand

Friese witjes worden van oudsher altijd in een mix gebruikt, maar het is ook mogelijk om 1 tint te gebruiken.

Daar zitten wel wat haken en ogen aan:
• Het kan gebeuren dat er kleurverschil tussen dezelfde kleur tegels is (denk aan tegels met verschillende productiedatum) of onder en boven in de oven.
• Dat gebeurt zeker als u ook tegels nodig heeft met een afgeronde kant of een tableau in de wand wilt verwerken.

Om deze redenen adviseren wij dan ook altijd om een mix te nemen van tenminste 4 witte tinten.

Meerdere tinten op de wand

Welke mix het beste in uw interieur past kunt u natuurlijk zelf het beste beoordelen, onze ervaring welke kleuren hoe te combineren:

De 5 warme tinten crème en ivoor:
Liggen qua kleur erg dicht bij elkaar en passen goed in een witte omgeving, maar doen het ook goed in ruimtes met kleur als rood, bruin, groen en geel.

De 6 koude tinten:
Hebben iets meer kleurverschil maar is nog redelijk rustig te noemen. Deze tinten doen het goed bij de koudere kleuren als blauw, grijs, zwart, maar ook bij wit geel en crème tinten.

Ouderwetse uitstraling:
Wilt u een wand die eruit ziet zoals vroeger dan adviseren wij u om een groter kleur onderscheid in tinten te kiezen. Een mix van tenminste 9 witte tinten en meer zal de ouderwetse uitstraling aan uw interieur geven.

Op deze pagina ziet u afbeeldingen van dit soort mixen toegepast bij onze klanten.

Zo mixt u de witjes tijdens het tegelen

De mix die u heeft uitgekozen wordt door ons in gelijke delen verdeeld en iedere kleur bij elkaar verpakt. Om ervoor te zorgen dat er een gelijke verdeling ontstaat van de verschillende wit tinten adviseren wij u de volgende werkwijze:

  • Neem van elke kleur een hand en zet deze stapeltjes bij de te betegelen wand.
  • Tijdens het betegelen neemt u telkens van een andere stapel een tegel, als de stapels op zijn dan pakt u weer van iedere kleur even zoveel tegels enzovoorts.

Heeft u ook afdektegels (tegels met 1 of 2 afgeronde zijden)? Deze worden ook in de mix geleverd en kunt u ook op dezelfde manier als de gewone tegels verwerken.

Betegelen en voegen

Betegelen en voegen van Friese witjes is anders dan bij gewone tegels, hier kunt u meer informatie lezen hoe dat te doen.

De tableaus zijn in werkelijkheid veel mooier, u bent welkom in onze showroom!

Bel voor informatie +31 650 676 113

Contact