Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product
Selecteer een pagina

Alles over witte tinten

Over de witte tinten van Friese witjes

Het was vroeger toen men begon met de productie van Friese witjes onmogelijk om steeds dezelfde witte tint te produceren, daarom zie je in oude huizen waar Friese witjes gebruikt zijn verschillende witte tinten op één wand verwerkt.
Kleurverschil is er in een partij tegels die gelijk gestookt is door warmte verschil boven en onder in de oven en ook tussen de tegels met afgeronde kanten en beschilderde tegels omdat die vaak op een ander moment gestookt worden.

Dat komt omdat het produceren van Friese witjes nog altijd handmatig wordt gedaan.
De oven speelt daarin ook een grote rol, de temperatuur in de oven is boven en onder verschillend waardoor enig kleurverschil in een tint kan ontstaan.

Stel uw eigen mix samen

U kunt uw eigen mix samenstellen, er zijn 15 verschillende witte tinten:

  • 5 warme tinten als crème en ivoor
  • 6 basis witte tinten
  • de tinten roze, helderwit, grijsblauw en grijsgroen.

Witjes in slechts één tint? Wij raden het af

Het is mogelijk om slechts één tint te bestellen. Maar het is zeer waarschijnlijk dat er kleurverschil aanwezig is binnen 1 batch witjes.
Door warmte verschil boven en onder in de oven kan dit gebeuren. De tegels met afgeronde kanten, de beschilderde tegels, tableaus en profielen worden vaak op een ander moment gestookt waardoor er kans is op een kleurverschil. Om deze redenen adviseren wij om altijd een mix te nemen van tenminste 3 of 4 witte tinten.

Een rustige mix is bijvoorbeeld de TW-ivoor mix of de TW-Basis mix 3, het kleurverschil is minimaal maar het geeft nog wel dat mystieke van het oude witje. Hieronder een voorbeeld van een geschilderd tableau met de TW-ivoor mix.

TW-ivoor mix met 3 ivoor tinten

Conclusie:

Als alles in één tint wordt besteld is er kans op kleurverschil tussen tegeltableaus, beschilderde tegels, witjes, randtegels en eventueel profielen.

Wij geven geen garantie op kleurverschil in 1 batch.

Meerdere tinten op de wand

Welke mix het beste in uw interieur past kunt u natuurlijk zelf het beste beoordelen, onze ervaring welke kleuren hoe te combineren:

De TW-ivoor mix en beide warme mixen 4 en 5:
De tinten ivoor en crème liggen qua kleur dicht bij elkaar en passen goed in een witte omgeving, maar doen het ook goed in ruimtes met kleur als rood, bruin, groen en geel.

De TW-Basis mix 3 en 6:
Liggen ook dicht bij elkaar, het kleurverschil is nog redelijk rustig te noemen. Deze tinten doen het goed bij kleuren als blauw, grijs, zwart, maar ook bij wit geel en crème tinten.

Ouderwetse uitstraling:
Wilt u een wand die eruit ziet zoals vroeger dan adviseren wij u om een groter kleur onderscheid in tinten te kiezen. Een mix van tenminste 9 witte tinten en meer zal de ouderwetse uitstraling aan uw interieur geven.

Zo mixt u de witjes tijdens het tegelen

De mix die u heeft uitgekozen wordt door ons in gelijke delen verdeeld en iedere tint bij elkaar verpakt. Om ervoor te zorgen dat er op de wand een gelijke verdeling ontstaat van de verschillende wit tinten adviseren wij u de volgende werkwijze:

  • Neem van elke tint een hand en zet deze stapeltjes bij de te betegelen wand.
  • Tijdens het tegelen neemt u telkens van een andere stapel een tegel, als de stapels op zijn dan pakt u weer van iedere tint even zoveel tegels enzovoorts.

Heeft u afdektegels nodig (tegels met 1 of 2 afgeronde zijden)? Deze worden ook in de mix geleverd en kunt u op dezelfde manier als de gewone tegels verwerken.

Betegelen en voegen

Betegelen en voegen van Friese witjes is anders dan bij gewone tegels, hier vindt u meer informatie.

De tableaus zijn in werkelijkheid veel mooier,
u bent welkom in onze showroom!


Bel voor informatie:
Tel. Arianne: 06 46 119 996
Tel. Wil: 06 50 676 113

Contact