Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
product
Selecteer een pagina

Actuele vragen

Passen beschilderde tegels en tableaus bij de witjes?

Ja, u bepaalt eerst welke mix het beste bij uw interieur past, bij de TW-Ivoor mix en de TW-warme mixen 4 en 5 worden de afbeeldingen en/of tableaus geschilderd op ivoor en bij alle andere mixen wordt geschilderd op TW-Basis wit 3 zodat alles bij elkaar past.
Bij de RA2 serie wordt alleen op Basis wit 3 geschilderd.

Moet ik een mix bestellen of kan het ook met één kleur witjes?

Op speciaal verzoek kan ook één tint besteld worden maar bedenk dat er altijd kleurverschil zal zijn in een partij tegels ook als die gelijk gestookt zijn door warmte verschil boven en onder in de oven en dan ook nog tussen de tegels met afgeronde kanten en beschilderde tegels omdat die vaak op een ander moment gestookt worden.
Als u één tint besteld kunnen geen afdektegels en tableau meegeleverd worden wegens mogelijk kleurverschil.
Het is veel mooier en authentieker om een mix te nemen.
Als u het toch liever rustig wilt houden dan is de TW-ivoor mix of de TW-Basis mix 3 een goed alternatief, het kleurverschil is minimaal maar het geeft nog wel dat mystieke van het oude witje, al eeuwen lang een bijzondere uitstraling.
Als alles in één tint wordt besteld is er altijd kleurverschil zichtbaar tussen tegeltableaus, witjes, randtegels en eventueel profielen.
Gaat u toch voor één kleur, bestel dan voldoende want als u te kort komt door en bijbesteld krijgt u kleurverschil.

Wat is de maat van de tegels?

De Friese witjes zijn circa 13x13x0,7cm. Ze worden uit natte klei gesneden, de klei moet circa 3 weken drogen voordat het gestookt kan worden. Hierdoor hebben ze een niet helemaal vlak oppervlak en zijn soms een fractie afwijkend qua maat. Er gaan 60 tegels in 1 vierkante meter

Nemen jullie teveel bestelde tegels retour?

Helaas kunnen we teveel bestelde tegels niet retour nemen.

Dunne voeg, waarom?

Witjes worden al zolang ze gemaakt worden met een heel dunne voeg gezet, vroeger werden de witjes koud op elkaar gezet in de cement, de muren waren veel vochtiger en dat voorkwam schimmel.

Wat zijn snijgaatjes?

"spijkertjes in het snij-sjabloon"

Honderden jaren lang werden de verse plakken klei met de hand op maat gesneden, met een sjabloon en mes. Om te voorkomen dat de klei zou verschuiven zaten er 2 kleine spijkertjes schuin tegenover elkaar in de houten sjabloon. De sjabloon werd met de spijkertjes in de klei gedrukt om zo de klei onder het sjabloon te fixeren en makkelijk op maat te kunnen snijden.
Deze serie RA2 wordt met snijgaatjes geleverd.

Wat is craquelé?

"Haascheurtjes in de glazuur"

Vrijwel alle oude Friese witjes hebben of krijgen na jaren craquelé, kleine haatscheurtjes in de glazuur die ontstaan door de spanning tussen klei en glazuur, door de jaren heen worden die haarscheurtjes zichtbaar, dit kan echter wel 20 jaar duren.
Alleen de RA2 serie heeft als de tegels uit de oven komen gelijk een mooie structuur van haarscheurtjes die nog niet echt zichtbaar zijn.
Als het wenselijk is dat de haarscheurtjes direct duidelijk zichtbaar zijn wordt op verzoek wordt zwart poeder meegeleverd, opgelost in water worden de tegels hiermee voor het voegen ingewassen met een spons

Komen de tegels heel aan?

Dagelijks worden er tegels verstuurd die heel bij de klant aankomen. De tegels worden stootvast verpakt in kleine dozen, tussen de tegels zit telkens een velletje schuim. Tot en met circa 10 tegels worden de witjes verpakt in een kleine doos,  grotere aantallen worden nog eens stootvast verpakt in een omdoos.

Zijn de leveringen verzekerd?

Uw bestelling met Friese witjes wordt met zorg verpakt mocht er onverhoopt toch schade zijn, meldt dit s.v.p. binnen 24 uur via een mail met foto’s van de verpakking en de kapotte tegels. Er worden zo snel mogelijk vervangende tegels toegestuurd.

Heeft u een andere vraag?

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via mail info@friesewitjes.nl of telefoon 06-46 11 99 96.

De tableaus zijn in werkelijkheid veel mooier,
u bent welkom in onze showroom!


Bel voor informatie:
Tel. Arianne: 06 46 119 996
Tel. Wil: 06 50 676 113

Contact